2 najlepšie spôsoby ako nakrájať melón

Melón je obľúbenou osviežujúcou pochúťkou a k letu jednoznačne patrí. Aj keď sa bežne označuje kvôli jeho sladkej chuti ako ovocie, nie je to ovocie, ale zelenina. Táto pochúťka oživí letný jedálniček a ešte k tomu je aj zdravá. Červená dužina melónu je z väčšiny tvorená vodou. Počas letných horúčav sa hodí ako prostriedok hydratácie organizmu. Pomáha dodržovať pitný režim. V neposlednom rade melón podporuje detoxikáciu aj chudnutie vďaka močopudným účinkom a nízkej kalorickej hodnote.

8 dôvodov prečo jesť melón:
  • vďaka vysokému podielu vody pomáha hydratácii organizmu
  • obsahuje zdraviu prospešné minerály, ako železo a vápnik
  • je zdrojom vitamínu A, vitamínov skupiny B, vitamínu C a iných
  • pôsobí močopudne
  • je nízkokalorický
  • podporuje detoxikáciu a chudnutie
  • je zdravý a chutný
  • dá sa využiť v mnohých letných receptoch

Každý má iný spôsob rád ako jesť melón. Niekto ho jedáva nakrájaný na mesiačiky, iný zase vydlabáva lyžičkou. Osviežujúce kocky môžete mať pripravené behom pár sekúnd.

Dostať sa k sladkej červenej dužine melóna nie je tak úplne jednoduché. Nepríjemná lepivá šťava je potom často úplne všade. Naučíme vás preto, ako melón nakrájať bez toho, aby ste zašpinili seba a pol kuchyne k tomu. Neveríte? Tak si prečítajte tento článok.

Čo budete potrebovať:
  • drevená doštička, na ktorú sa zmestí polovica melónu
  • väčší kuchynský nôž

Pokračovanie na druhej strane >

Postup:

1.spôsob: Kocky ľahko a rýchlo

Začneme tým, že si melón rozkrojíme na polovicu a obe tieto polovice znovu na polovicu. Výsledkom budú 4 štvrtiny. Dužinu každej štvrtiny rozkrájame zvislými rezmi tak, aby vznikli prúžky (šírku zvoľte podľa toho, aké veľké chcete mať výsledné kocky). Pod uhlom 45° (teda mierne našikmo) pokračujeme v smere kolmom na už urobené rezy. Nôž smerujeme do stredu melóna. Postupujeme najskôr z jednej strany a potom z druhej.  Záverečný rez vedieme pozdĺžne tak, aby sme sa nožom čo najviac priblížili zelenej šupe (podobratie dužiny). Na záver kocky vyklopíme zo šupy.

melon-na-kocky
Melón na kocky
2.spôsob: Melónové prúžky

Začneme rozkrojením melóna na polovicu. Pokračujeme tak, že celú polovicu otočíme dužinou dole a položíme ju takto na doštičku. A môžeme začať krájať: vedieme rezy najprv v jednom smere (vo vzdialenosti 2,5-3 cm od seba). Pri krájaní ho pridržujeme rukou tak, aby ste sa neporezali. Potom doštičku otočíme o 90° a krájame tiež na 2,5-3 cm plátky. Na zelenej šupe tak vznikne mriežka. Jednotlivé kúsky potom vytiahnete za kôru a môžete rovno konzumovať, prípadne servírovať.

melonove-pruzky
Melónové prúžky

Zdieľajte tieto super spôsoby ako jednoducho nakrájať melón i s vašimi priateľmi. Určite sa im bude tiež hodiť.